Bahan-bahan utk dadih |
macam biasa siap jer model dah tunggu dengan penuh sabar |
(tips dari kak Norrita binti Hussein diubahsuai sesedap tekak takdir irwani )
====≠=========≠======
📝 1 bungkus agar2 (24g)
📝 2 tin Susu cair (sy guna jenama saji)
📝 2 tin Susu pekat (sy guna jenama saji)
📝 4 liter air
📝 1/2 sudu kecil garam
Cara-caranyer
1. Masak air & agar2 sampai mendidih
2. Masukkan Susu pekat & Susu cair
3. Masukkan garam... Biarkan mendidih seketika
4. Time ni klu nak tambah perisa blh la...sy buat plain xperlu tambah apa2
5. Tapiskan dan tuang dlm bekas dadih..
Tips :-
Guna API sederhana sebab adunan cepat meruap
Tapis sebab xnak agar2 yg belum larut berketul dlm dadih
Satu adunan ni dpt 32 bekas dadih yg 150ml
Anggaran Kos
2 tin Susu cair & 2 Susu pekat RM12.00
Agar2 (24g) RM 2.70
Air (air peluh😅😅😅), gas & peralatan (sabun utk basuh bekas), garam RM3
Bekas dadih RM4.80 (utk 32 bekas akak Kira 1 harga RM 0.15)
Total = RM 22.50
So berbaloi sgt buat sendiri sebab rasa sedap & sekarang harga pasaran dadih 1 bekas ni RM1.50 - RM 2
Yg teringgin resipi dh bagi... selamat mencuba yer... Dlm 40 minit je siap😄😄😄
No comments:
Post a Comment